Základní informace
Co jsou to lasagne?
Lasagne (česky lazáně nebo lazaně) jsou oblíbené italské těstoviny pocházející z italského města Bologna. Mají tvar širokých obdélníkových plátků, zkrátka velké nudle ve tvaru obdelníku. Nazývá se tak i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi. Zapečené lasagne se obvykle polévají nejrůznějšími omáčkami a posypávají se sýrem. Lasagne často bývají i různě barevné a ochucené, například špenátové lasagne. Obvykle se plní hovězím mletým masem, rajčaty, kořením a bešamelovou omáčkou.
Odkud pocházejí lasagne?
Všeobecně se předpokládá, že lasagne "vynalezli" Italové, ale historikové zjistili, že velmi podobnou recepturu měly takzvané loseyns, jež se podávaly též na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14 století. Recept na domnělé lasagne ně byl zaznamenán v první kuchařce sepsané v tehdejším anglickém království. Předchůdcem lasagní by mohl být i vikingský pokrm "langkake".
Každý ital vám však řekne, že lasagne jsou jednoznačně italský pokrm. Slovo lasagne původem pochází z řečtiny a znamená nočník. Později mu Římané přisoudili význam kotlík. O několik staletí později takto Italové nazývali mísu, ve které se připravovali těsto na lasagne. Lasagne se později staly velice populárním jídlem i v jiných částech světa, převážně v Evropě a Spojených státech amerických.
Jak připravíme domácí těsto na lasagne?
Hotové plátky těstovin na lasagne si můžeme koupit v obchodě. Na českém trhu můžeme nalézt velké množství sušených či předvařených plátků lasagní. Možná ale zatoužíte si těsto doma sami připravit. Každý to zvládne, není to nic obtížného.
Na každých 100 gramů hladké mouky přidejte špetku soli, dále rozklepněte jedno vejce a přidejte jednu čajovou lžičku oleje. Můžete přidat i trochu vody, pokud se vám zdá těsto poněkud tuhé. Těsto musíte důkladně propracovat rukama nebo nejlépe v hnětači. Vláčné těsto poté nechejte půl hodiny odpočinout. Následně válečkem těsto tence rozválejte a vykrajujte obdélníčky o velikosti zapékací formy, ve které budete lasagne zapékat. Těsto na lasagne bez vaření ihned vkládejte do zapékací formy a proložte náplněmi podle vaší chutě.
Pokud se rozhodnete použít hotové lasagne, postupujte samozřejmě dle návodu na obalu.
Co se může hodit při přípravě lasagní?
Moc šikovná je obdélníková zapékací miska na lasagne, ale bohatě postačí i obyčejný menší pekáč. Pro přípravu dokonalých domácích obdélníkových tvarů lasagní jistě někdo z vás ocení i speciální nástavec na mlýnek či robot pro výrobu plochých těstovin. Pokud máte rádi pizzu, další italskou specialitu, tak jistě máte v kuchyni i krájecí kolečko na krájení pizzy, které se výborně hodí i pro krájení těsta na lasagne.
Jaké náplně jsou vhodné pro recepty na lasagne?
Nejčastější způsob přípravy lasagní je varianta slaná. Každý, kdo má rád tuto nejčastější variantu lasagní, má svou oblíbenou náplň, ať už s boloňskou omáčkou, masem a bešamelovou omáčkou nebo vegetariánské zeleninové varianty bez masa. Někteří dokonce připravují lasgane i na sladko s tvarohem, skořicí a rozinkami prokládaná strouhanými jablky, zkrátka na způsob žemlovky. Pro inspiraci se podívejte na místní recepty na lasagne.
Největší lasagne na světě
Během fotbalového mistrovství Evropy 2012 se restaurace v polském Krakově postarala o zápis do slavné Guinnessovy knihy rekordů. Nedaleko restaurace byla ubytována italská fotbalová reprezentace a restaurace na jejich počest připravila největší lasagne na světě.
Tento tradiční italský pokrm vážil úctyhodných 4,8 tuny a jeho výroba trvala bezmála deset hodin. Tyto obří lasagne byly nakonec rozděleny na deset tisíc porcí.
"Nevím, jestli o tom italští hráči vědí a zda si budou moci kvůli své dietě také dát. Alespoň ochutnat by však mohli," řekl novinářům šéf krakovské restaurace Giancarlo Russo.