Základní informace
Historie Pizzy:
Pizza pochází z jihu Evropy, z Apeninského polostrova, je to běžný pokrm na italském venkově. Již ve starém Římě se objevuje jako kulatý, kořeněný, krátce pečený chléb, jehož přípravu znali legionáři i barbaři. Dnešní podoby se dostala koncem minulého století, kdy jí Pepino Grandi pekl v barvách italské trikolory se zelenou bazalkou, červenými rajčaty a mozzarellou pro královnu Margaretu. Na jejím velkém rozšíření mají zásluhu právě Italové, kteří se stěhovali do různých koutů světa. V Americe byla první pizzerie otevřena v roce 1905, ale teprve po druhé světové válce nastává její boom! Americké pizzerie - Pizza Hut, Pizza Express, New York Pizza, Little Caezars a další se objevují u nás. Klasikou ale zůstávají italské pizzerie. Právě tam můžeme ledacos okouknou a přiučit se od kuchařů, kteří tento pokrm připravují před zrakem hostů. Pizza si rychle získala oblibu.
Některé druhy pizzy
- Margherita – rajčatový základ, mozarella, bazalka, olivový olej
- Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská sůl
- Capricciosa – rajčatový základ, mozarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
- Pizza quattro stagioni – suroviny jsou stejné jako u Capricciosy, pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
- Pizza quattro formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů